AKTUELNO

Prema njegovim rečima, razgovor je pokazao da postoji niz oblasti u kojima dolazi do poklapanja interesa njihovih zemalja.

Kako je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, razgovor predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina, protekao je dobro na političkom i ličnom nivou jer je pokazao uzajamno poštovanje dvojice lidera i želju za saradnjom, uz oslanjanje na nacionalne interese svojih zemalja.

- Razgovor između Putina i Trampa u subotu bio je dobar, rekao bih, u političkom i ličnom smislu. Pokazao je uazjamno poštovanje i želju obojice lidera da komuniciraju bez međusobnog očitavanja lekcija i uz oslanjanje na nacionalne interese svojih zemalja - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug AP

On je dodao da tek treba da bude usaglašen vremenski okvir daljih kontakata predsednika Rusije i SAD.

Lavrov je ocenio da bi kontakti na nivou stručnjaka između Rusije i SAD, prvenstveno u borbi protiv terorizma, trebalo da postanu redovni čim Tramp završi s formiranjem svog kabineta.

- Rad na ekspertskom nivou verovatno bi trebalo da postane redovan čim svim članovi Trampovog kabineta, koji se bave spoljnim poslovima, preuzmu dužnost - naveo je Lavrov.

Nakon telefonskog poziva američkog predsednika Donalda Trampa ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Bela kuća je saopštila da je razgovor bio pozitivan i "početak poboljšanja odnosa SAD i Rusije" dok je Kremlj naveo da su Putin i Tramp dogovorili da razvijaju odnose na "jednakim osnovama, a obe strane su ukazale na potrebu koordinirane borbe protiv Islamske države.

I. P.

#Donald Tramp

#Rusija

#SAD

#Sergej Lavrov

'